KO JOS KOLJE VOLA ZA KILO MESA
Pre par dana obznanjena je odluka o zabrani uvoza mesa iz Srbije u Rusiju. Odluka je doneta na 60 dana i odnosi se na 4 kompanije : Karneks, Matijevic, Big bul i Zlatiborac. Nije to nista strasno. Desava se. Ministar Nedimovic odmah je pozurio da objasni kako ni slucajno nije u pitanju los kvalitet mesa. U pitanju je samo proceduralni propust. Meso je fantasticno, samo nismo usaglasili papirologiju sa ruskim zahtevima. Rusi sada nesto zakeraju. Bice to sve, Bogu hvala, kako treba.
Ove cetiri kompanije poznate su i kod nas po izuzetnom kvalitetu. Matijevic i Zlatiborac odskacu od i onako mocne konkurencije. Zlatiborac je prvi uspeo da iskoreni vekovnu srpsku budalastinu da koljemo vola za kilo mesa. Oni ne kolju vise uopste nista. Em je humano em racionalno. Brodovi iz Juzne Amerike za sitne pare dopreme sta pozelis. Meso izuzetnog kvaliteta. Boja odise svezinom i tesko se spira. Jeste da je meso zamrznuto po pedesetak godina, ali zaista nikakve razlike nema. Huan Peron i Pinoce su imali vrlo rigorozno zakonodavstvo i to meso se do danas cuva u strogo kontrolisanim uslovima. Cajna i ostale kobasice od njega proizvedene, uz malo aditiva mirisu na sveze. Uostalom, da je to stetno mi bi davno pocrkali. A nismo. Sve smo lepsi i napredniji. Kod nas deca od 10 godina izgledaju kao da im je 16 najmanje. Prodje ih pubertet dok krenu u skolu. Nego ti ruski zakerajuci zakoni. Kakve veze ima da li se bik zvao Pablo ili Rudonja. Sve se bojim da je Saronja ukusniji od Rikarda.
Ti stranci su sujetni i zavide nam na nasim inovacijama i uspehu koji ni svojom zlobom nisu u stanju da minimiziraju. Od Rusa se bas i nisam nadao. Ne mogu da podnesu cinjenicu da kod nas takozvana „posebna kobasica“ kosta 200 dinara po kilogramu a vo sa rogovima, repom i papcima kosta dva evra po kilogramu. Cudom se cude. Pa, da ga celog sameljes i od njega napravis kobasicu, ne moze biti ta cena. E, pa, kod nas moze. Kako? Pitamo li mi vas za tacan recept kavijara ili Amere sta sve ide i Coca Colu? Normalno da ne. Svi veliki majstori moraju imati svoje male tajne.
Proci ce i ovo. Za tih 60 dana resice ove kompanije te papiroloske probleme a mi cemo pojesti svo vraceno meso. Bas da vidimo hoce li ko crci.
Nema komentara